top of page

Makelaar / taxateur

DUOKOOP VOOR DE MAKELAAR OF TAXATEUR

 

Duokoop is een koopoplossing van DNGB om woningen betaalbaar te maken voor starters en doorstromers. Duokoop maakt het kopen van een woning sneller haalbaar doordat de consument alleen de woning koopt (het recht van erfpacht) en niet de grond. Hierdoor heeft de consument lagere maandlasten. Deze lagere maandlasten kunnen worden gebruikt voor consumptieve doeleinden, maar de extra financiële ruimte kan ook worden ingezet voor het kopen van een iets grotere, meer passende woning.  Duokoop kan alleen worden ingezet bij aankoop van een woning, en is uitsluitend aan te vragen door een hypotheekadviseur. Het product is toepasbaar op vrijwel iedere woning en appartement tot de NHG-kostengrens. (let op: Op dit moment is Duokoop beperkt beschikbaar alleen voor woningen die met Duokoop worden aangeboden en zijn geaccepteerd door DNGB)

 

Verkopen met Duokoop

Als makelaar kun je een woningen te koop aanbieden met Duokoop. Door de woning aan te bieden zonder het Duokoopdeel in combinatie met een maandelijkse vergoeding (canon), wordt de woning bereikbaar voor een grotere groep potentiële kopers. De koper van de woning heeft de keuze om de woning op basis van Duokoop te kopen, maar kan er ook voor kiezen om het volledig eigendom te kopen.

 

Wil jij je als makelaar onderscheiden, en doen wat niemand anders kan? Namelijk een woning bereikbaar maken voor een grotere groep potentiële kopers? Meld je dan aan bij DNGB door een account aan te maken op salesoft.nl Op dit platform kun je alles vinden wat je nodig hebt om als makelaar met Duokoop aan de slag te gaan. Je kunt een woning aanmelden om op basis van Duokoop te koop te zetten. Via dit platform heb je de mogelijkheid om gegevens van de geïnteresseerden te verzamelen, zodat alleen de potentiële kopers die de woning ook kunnen betalen, worden uitgenodigd voor een bezichtiging. Het plannen van de bezichtigingen kun je ook via Salesoft geautomatiseerd organiseren.

 

Aankopen met Duokoop

De woning hoeft niet te koop te staan op basis van Duokoop, de koopoplossing kan worden toegepast op vrijwel iedere woning tot de NHG kostengrens. Dat geldt voor zowel grondgebonden woningen als appartementen, nieuwbouw en bestaande bouw. Het Duokoopfonds koopt het Duokoopdeel, en de kopers het Kopersdeel. Daarom moet de verkoper van bestaandebouwwoningen toestemming verlenen dat de koper koopt met Duokoop. Voor de verkoper is hier geen enkel nadeel aan verbonden, de verkoper ontvangt de volledige koopsom via de notaris. DNGB geeft een verklaring af dat de verkoper minimaal dezelfde garanties heeft dan wanneer de koper de woning op basis van volledig eigendom zou kopen. Met het ondertekenen van deze verklaring geeft de verkoper toestemming voor het kopen met Duokoop, deze verklaring wordt aangeleverd door de koper. 

Woning taxeren die moet Duokoop wordt aangekocht of wordt verkocht

Ben je taxateur en heb je een opdracht ontvangen om de waarde van een woning met Duokoop te bepalen? Klik dan hieronder voor een taxatie-instructie.

Algemene erfpachtvoorwaarden versie 2017-1

 

Algemene erfpachtvoorwaarden versie 2023-1

Algemene erfpachtvoorwaarden versie 2023-2

bottom of page