top of page
Screenshot 2022-11-04 at 15.58.06.png

Duokoopdeel kopen?
Het kan, maar het hoeft niet

Toelichting

Met Duokoop kun je onder voorwaarden het Duokoopdeel van het Duokoopfonds kopen. Het is belangrijk om te weten dat deze mogelijkheid persoonlijk is en niet kan worden overgedragen aan iemand anders.

Beperking bij het kopen van het Duokoopdeel

Rekeninghoudend met de onderstaande voorwaarden hebt je de mogelijkheid om het Duokoopdeel van het Duokoopfonds te kopen.

 

Als je het Duokoopdeel kan kopen, word je volledig eigenaar van de woning en hoef je geen canon meer te betalen. Als je de aankoop van het Duokoopdeel met een hypotheeklening financierd moet je wel rente en aflossing aan de bank betalen.

Als je het Duokoopdeel wilt kopen moet je met de onderstaande voorwaarden rekening houden.

1. Waarde van de woning is gestegen
Is de waarde van de woning gestegen dan mag je het Duokoopdeel altijd kopen, tenzij op dat moment een Wachtperiode van toepassing is.

 

2. Waarde van de woning is gedaald
Is de waarde van de woning gedaald dan kan je het Duokoopdeel niet kopen, tenzij je de woning (op volle eigendom) verkoopt aan iemand anders. 

 

3. Wachtperiode
Duokoop is ontwikkeld om woningen betaalbaar te maken. Als het Duokoopdeel niet kan worden gekocht, blijft de woning langer betaalbaar. In het Duokoopcontract kan een Wachtperiode worden opgenomen om de woning gedurende deze periode betaalbaar te houden voor opvolgend kopers. Gedurende de Wachtperiode kan het Duokoopdeel niet worden gekocht behalve in de bijzondere omstandigheden die hierna zijn genoemd. Uiteraard mag je wel de Woning met het Duokoopcontract verkopen. De resterende duur van de Wachtperiode is dan voor de koper van toepassing. De wachtperiode is maximaal 10 jaar.

Als er een Wachperiode van toepassing is kan het Duokoopdeel gedurende de afgesproken periode niet worden gekocht. 

 

4. Starterslening
Tot slot kan je het Duokoopdeel niet kopen als je de woning met een starterslening van het Stimulieringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN) hebt gekocht en lening nog niet hebt afgelost. Je moet dan eerst de starterslening aflossen voordat je het Duokoopdeel kunt kopen. 

Als je het Duokoopdeel wilt kopen, moet je de starterslening hebben afgelost. 

Hoe bepaal je de koopprijs van het Duokoopdeel?
De prijs van het Duokoopdeel wordt berekend door het Duokoop-percentage te vermenigvuldigen met ​de marktwaarde van de woning op het moment van aankoop van het Duokoopdeel.

 

Investeringen die je hebt gedaan in de woning worden voor het bepalen van de koopsom van het Duokoopdeel niet meegerekend in de prijs. 

 

Wachtperiode - bijzondere omstandigheden
Als er een Wachtperiode van toepassing is kan je het Duokoopdeel gedurende de Wachtperiode niet kopen tenzij:

 

  • je de hypotheek niet meer kan betalen en de bank je woning gaat verkopen

  • je de woning moet verkopen omdat je partner is overleden

  • je de woning moet verkopen omdat je gaat scheiden

  • je de woning moet verkopen omdat je arbeidsongeschikt raakt

  • je de woning moet verkopen omdat je vanwege je gezondheid of je werk moet verhuizen

  • je de woning moet verkopen omdat je onder curatele wordt gesteld

 

Als het bovenstaande niet van toepassing is en er is nog een Wachtperiode actief, dan mag je wel jou deel (het Kopersdeel) verkopen met het Duokoopcontract. Hiervoor heb je geen toestemming nodig van het Duokoopfonds.

 

Het Kopersdeel mag je alijd ongeacht de waarde van de woning en de Wachtperiode verkopen. Jij bepaalt voor welke prijs je het Kopersdeel verkoopt.

 

Let op : jouw koper is voor de resterende tijd ook gebonden aan de Wachtperiode. ​

 

Als je een woning koopt met Duokoop, krijg je een persoonlijk account myduokoop. Hier kun je jaarlijks je fiscale jaaroverzicht downloaden en een gratis voorstel voor de koopsom van het Duokoopdeel opvragen. 

Vraag bij de verkopend makelaar en/of je hypotheekadviseur welke beperkingen bij het kopen van het Duokoopdeel van toepassing zijn.

rekenvoorbeeld duokoop
bottom of page