
Duokoopdeel kopen?
Het kan, maar het hoeft niet
Toelichting
Met Duokoop kun je onder voorwaarden het Duokoopdeel van het Duokoopfonds kopen. Het is belangrijk om te weten dat deze mogelijkheid persoonlijk is en niet kan worden overgedragen aan iemand anders.
Beperking bij het kopen van het Duokoopdeel
Rekeninghoudend met de onderstaande voorwaarden hebt je de mogelijkheid om het Duokoopdeel van het Duokoopfonds te kopen.
Als je het Duokoopdeel kan kopen, word je volledig eigenaar van de woning en hoef je geen canon meer te betalen. Als je de aankoop van het Duokoopdeel met een hypotheeklening financierd moet je wel rente en aflossing aan de bank betalen.
Als je het Duokoopdeel wilt kopen moet je met de onderstaande voorwaarden rekening houden.
1. Toestemming
Het Duokoopfonds moet instemmen met de verkoop voordat je van het kooprecht gebruik kunt maken.
Als het Duokoopdeel wilt kopen heb je toestemming van het Duokoopfonds nodig.
Verder op deze pagina kun je lezen hoe je toestemming kan vragen.
2. Starterslening
Je kan het Duokoopdeel niet kopen als je de woning met een starterslening van het Stimulieringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN) hebt gekocht en lening nog niet hebt afgelost. Je moet dan eerst de starterslening aflossen voordat je het Duokoopdeel kunt kopen.
Als je het Duokoopdeel wilt kopen, moet je de starterslening hebben afgelost.
3. Anti-speculatiebeding
Af en toe maakt een gemeente gebruik van Duokoop als koopoplossing voor starters, zodat de woning betaalbaar blijft voor deze groep. Om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst het geval blijft, kan de gemeente een termijn van bijvoorbeeld 5 jaar opleggen waarin het Duokoopdeel niet gekocht kan worden.
Als er een anti-speculatiebeding is toegepast kan het Duokoopdeel gedurende de afgesproken periode niet worden gekocht.
Hoe bepaal je de koopprijs van het Duokoopdeel?
De prijs van het Duokoopdeel wordt berekend door
het Duokoop-percentage te vermenigvuldigen metde marktwaarde van de woning op het moment van aankoop.
Investeringen die je hebt gedaan in de woning worden voor het bepalen van de koopsom van het Duokoopdeel niet meegerekend in de prijs.
Omdat het Duokoop-percentage wordt toegepast op de marktwaarde van de woning op het moment van aankoop van het Duokoopdeel, heeft een waardeverandering van de woning invloed op de koopprijs van het Duokoopdeel.
Het Duokoopfonds beschikt over buffers om eventuele waardedalingen bij terugkoop op te vangen. Als deze buffers niet voldoende zijn om het verlies te dekken, heeft het Duokoopfonds de mogelijkheid om, net als jij, de verkoop van het Duokoopdeel uit te stellen.
Uiteraard mag jij wel de woning (Kopersdeel) met het Duokoopcontract verkopen wanneer je wilt, hier heb je geen toestemming van het Duokoopfonds voor nodig.
Voor verkoop van de woning met het Duokoop-contract is geen toestemming nodig.
Als je een woning koopt met Duokoop, krijg je een persoonlijk account op homedata.nl. Hier kun je jaarlijks je fiscale jaaroverzicht downloaden en een gratis voorstel voor de koopsom van het Duokoopdeel opvragen.
Myduokoop (vh. homedata)
Als je een woning koopt met Duokoop, krijg je een persoonlijk account myduokoop. Hier kun je jaarlijks je fiscale jaaroverzicht downloaden en een verzoek indienen om het Duokoopdeel te kopen. Uiterlijk binnen vier weken nadat je het verzoek hebt gedaan zal het Duokoopfonds laten weten of ze wel of geen toestemming geeft. Wanneer je verzoek wordt afgewezen, kan je verkoop van het Duokoopdeel niet eisen. In dat geval wordt het Duokoopcontract ongewijzigd voortgezet en kan je op een later tijdstip een nieuwe verzoek indienen
Vraag bij de verkopend makelaar en/of je hypotheekadviseur welke beperkingen bij het kopen van het Duokoopdeel van toepassing zijn.
