top of page

Hoe werkt Duokoop?

Met Duokoop koop je samen met het Duokoopfonds een huis. Hierdoor zijn je maandelijkse kosten lager dan bij een normale koop. Je besparing kan je gebruiken voor sparen, leuke dingen doen of om een beter passend huis te kopen.

DE BASIS

 

Als je een woning koopt met Duokoop, koopt jij een deel en koopt het Duokoopfonds ook een deel. Het deel van het Duokoopfonds is minimaal 5% en maximaal 40% van de waarde van de woning. Via je persoonlijke account myduokoop kan een verzoek doen om het Duokoopdeel te kopen. Je mag net zo vaak een verzoek indien als je wilt er zitten geen kosten aan verbonden. Als de waarde van de woning stijgt of daalt, heeft dit invloed op de koopprijs, maar niet op de vergoeding die je betaalt voor het gebruik van het Duokoopdeel.

Hoe werkt Duokoop economisch?

Met Duokoop koopt je samen met het Duokoopfonds een woning. Je betaalt het deel (kopersdeel) dat je zelf koopt met hypotheek en eigen geld.

 

Het deel dat je niet koopt (duokoopdeel) mag je gebruiken alsof het van jou is. Maandelijks betaal je het Duokoopfonds voor het gebruik van dit deel. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Je betaalt ook rente en aflossing voor het deel dat je zelf koopt.

 

Het sluiten van een Duokoop contract is een serieuze financiële verplichting voor een lange periode. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de financiële gevolgen en voordelen. Daarom mag je het alleen afsluiten met hulp van een financieel adviseur die bij de AFM is geregistreerd.

Hoe werkt Duokoop juridisch?

Duokoop maakt gebruik van erfpachtrecht om de afspraken vast te leggen. Jij koopt het erfpachtrecht en het Duokoopfonds het bloot eigendom.

 

Je hebt het recht om de woning te gebruiken alsof je volledig eigenaar bent, maar moet ook alle belastingen en heffingen betalen.

 

Het Duokoopfonds bezit het bloot eigendom en heeft geen recht op gebruik van de woning of grond. Je betaalt een maandelijkse vergoeding (canon) aan het Duokoopfonds, die aftrekbaar is voor de Inkomstenbelasting.

 

Als je het Duokoopdeel koopt wordt de woning weer volle eigendom.

Hoe werkt koop van het Duokoopdeel?

Als je het Duokoopdeel koopt, heeft de waardestijging of -daling van de woning invloed op de prijs.

 

Het hele rendement van de investeringen die je hebt gedaan in de woning is voor jou alleen, het Duokoopfonds profiteert hier niet van.

 

Als je je woning wilt verkopen, mag je de prijs vragen die je wilt en je hebt hier geen toestemming voor nodig.

Als je wilt kijken of je het Duokoopdeel kan kopen, kan je gratis een verzoek om een voorstel vragen via je persoonlijke account myduokoop

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met een hypotheekadviseur bekend met Duokoop bij jou in de buurt.

Je mag ons uiteraard ook bellen, wij zitten voor je klaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Ons telefoonnummer is 085-4894850

bottom of page